Annonce

Annonce

En sommerfugl på et korn

Med Biodiversitetsrådet får naturen sin egen uafhængige vagthund. Foto: Colourbox

Ni eksperter er klar til at give naturen en ekstra hånd

Miljøminister Lea Wermelin udpeger professor Signe Normand som formand for Danmarks første Biodiversitetsråd, der fremover skal rådgive regeringen og Folketinget om indsatser på naturområdet.

Der er nu sat navne på de personer, som fremover skal rådgive regeringen og Folketinget på natur- og biodiversitetsområdet.

Miljøminister Lea Wermelin (S) udpeger Signe Normand som formand for Biodiversitetsrådet og sætter samtidig navne på rådets øvrige otte medlemmer, som skal være med til at sikre, at vi får mere vild og spændende natur i Danmark.

Oprettelsen af et Biodiversitetsråd er en del af natur- og biodiversitetspakken mellem regeringen, Det Radikale Venstre, SF, Enhedslisten og Alternativet fra december 2020, hvor fokus er at give et historisk løft til dansk natur.

"Biodiversitetsrådet kommer til at spille en vigtig rolle i arbejdet med at løfte dansk natur og biodiversitet de kommende år, og med Signe Normand får vi en rutineret kvinde i spidsen, som kan tilføre en masse erfaring og viden til arbejdet," siger miljøminister Lea Wermelin i forbindelse med offentliggørelsen af navnene på rådets ni medlemmer.

Signe Normand er professor i økoinformatik og biodiversitet samt centerleder på Institut for Biologi ved Aarhus Universitet. I år modtog hun EliteForsk-prisen og hun glæder sig til at rådgive politikerne om biodiversitet:

"Jeg er glad og beæret over at blive udpeget som formand for Danmarks første Biodiversitetsråd. Jeg ser frem til at komme i gang med det vigtige arbejde i samarbejde med de andre rådsmedlemmer," siger Signe Normand.

Ifølge Enhedslisten er det på høje tid, at naturen får en uafhængig vagthund.

"Det er så vigtigt, at vi med Biodiversitetsrådet får en uafhængig ’naturens vagthund’, som skal være med til at sikre, at naturen bliver prioriteret politisk nu og i fremtiden. Det har vi i Enhedslisten i årevis arbejdet for at få etableret," siger Peder Hvelplund, miljøordfører for Enhedslisten.

Zenia Stampe, miljøordfører for Radikale Venstre er enig:

"Biodiversitetskrisen er lige så alvorlig som klimakrisen, og derfor er det helt afgørende, at vi nu får et biodiversitetsråd, der kan rådgive os inden for et bredt vidensfelt om, hvordan vi skaber bedst mulige forhold for naturen," siger hun.

Biodiversitetsrådet

Biodiversitetsrådet er et uafhængigt og forskningsbaseret ekspertorgan, der får til opgave at rådgive regeringen og aftaleparterne om bl.a. implementering af indsatser i Natur- og biodiversitetspakken og at kvalificere indsatserne. Medlemmerne af Biodiversitetsrådet er eksperter inden for en bred vifte af viden relateret til biodiversitet:

Biodiversitet på land og i ferskvand:

  • Lektor Sara Egemose fra Syddansk Universitet
  • Professor og centerleder Carsten Rahbek fra Københavns Universitet
  • Professor og centerleder Jens-Christian Svenning fra Aarhus Universitet

Biodiversitet i indre farvande og åbent hav:

  • Professor Karen Timmermann fra Danmarks Tekniske Universet
  • Professor Niels Madsen fra Aalborg Universitet

Juridiske aspekter af biodiversitet:

  • Professor Birgitte Egelund fra Aarhus Universitet

Samfunds- og miljøøkonomiske aspekter af biodiversitet:

  • Professor Niels Strange fra Københavns Universitet

Adfærdsmæssige aspekter af biodiversitet, herunder friluftsliv:

  • Seniorforsker Berit Kaae fra Københavns Universitet.

Formanden og medlemmerne udpeges for perioden 2021-2024.

Flere artikler fra samme sektion

EU-kommissær vil ikke ændre antibiotikaregler

EU vil ikke ændre eller dispensere for reglerne om veterinære lægemidler trods dansk bekymring for stigende antibiotikaforbrug. Det viser en aktindsigt, som Maskinbladet har fået.

09-08-2022 2 minutter EU

Miljøstyrelsen giver dispensation til brugen af endnu et forbudt pesticid

Danske landmænd må i en periode i år bruge pesticidet pyraflufen-ethyl i kartofler, selv om det ikke er godkendt. Miljøstyrelsen har nemlig endnu en gang givet dispensation til brug af et ellers forbudt pesticid.

12-07-2022 3 minutter Pesticider

Dyrevelfærd i økologien: Der er fortsat plads til forbedring

Økologisk Landsforening har talt varmt for at sende dyr ud på græs og give dem rum til at udleve en mere naturlig adfærd. Udelivet rummer dog også farer for dyrene.

05-07-2022 9 minutter Dyrevelfærd